Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο μετατράπηκε σε επίδομα φτώχειας

Του Γιώργου Μακράκη*

Με την κατάθεση του «νέου μισθολογίου» και εφαρμογή από 1-1-2024 στο δημόσιο, διαπιστώνεται η κοροϊδία και το μέγεθος της εξαπάτησης των εργαζομένων από την Κυβέρνηση. Παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες περί κάλυψης της απόστασης που χωρίζει το μέσο μισθό μας με τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη, οι υποτιθέμενες αυξήσεις αποτελούν στην ουσία επιδόματα φτώχειας. Κι αυτό διότι, στην συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο δημόσιο οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν – σε καθαρό μηναίο ποσό-  τα 40 ευρώ .

Το επίδομα φτώχειας που ανακοινώθηκε δεν καλύπτει ούτε τη στοιχειώδη αφαίμαξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα βασικά αγαθά, την ενέργεια και τα τρόφιμα. Είναι, δε, προκλητικό η Κυβέρνηση της ΝΔ να μιλά για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, τη στιγμή που αυτές αφορούν μεσοσταθμικά γύρω στο 1,5 ευρώ την ημέρα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο προκλητικό, όταν συνυπολογίσουμε ότι την περίοδο 2010-4, οι περικοπές των μισθών έχουν ξεπεράσει  το 40% και για 13 ολόκληρα χρόνια οι μισθοί έχουν παραμείνει καθηλωμένοι. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία, δυστυχώς, αποκρύπτεται από το δημόσιο λόγο, εφόσον προβάλλεται χωρίς αντίλογο η κυβερνητική προπαγάνδα.
Είναι σαφές ότι δε μηδενίζουμε καμία αύξηση, ούτε του «επιδόματος φτώχειας» των 40€, ούτε των οικογενειακών επιδομάτων, ούτε των επιδομάτων στις θέσεις ευθύνης. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης αφορούν τα μεν πρώτα το 40% περίπου των εργαζομένων, τα δε δεύτερα περίπου το 15%-20%. Συνεπώς, η πρόσθεση των επιδομάτων στους μισθούς όλων των εργαζομένων συνιστά μια κακόγουστη φάρσα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πραγματική αύξηση των μισθών μας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο κατά 10% και σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματά μας από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό των τελευταίων δύο χρόνων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που στο δημόσιο τομέα καταργήθηκαν από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας να συγκλίνουν πραγματικά με τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη.

*Ο Γιώργος Μακράκης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί